Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sassoli: Trvanie na vyňatí írskej poistky z dohody je mrhaním času

David-Maria Sassoli, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rozhovory o brexite stagnujú kvôli požiadavke Borisa Johnsona, aby z príslušnej dohody, vyrokovanej jeho predchodkyňou Theresou Mayovou, bola odstránená takzvaná írska poistka, tvrdí David Sassoli.

Brusel 12. septembra (TASR) - Spojené kráľovstvo zatiaľ nepredložilo žiadne nové návrhy, ktoré by mohli odblokovať rozhovory o brexite. Uviedol to vo štvrtok predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli na tlačovej konferencii po stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom a po zasadnutí Konferencie predsedov v EP, do ktorej okrem neho patria aj lídri politických frakcií v europarlamente.

Rozhovory o brexite stagnujú kvôli požiadavke britského premiéra Borisa Johnsona, aby z príslušnej dohody, vyrokovanej jeho predchodkyňou Theresou Mayovou, bola odstránená takzvaná írska poistka. "To je mrhanie časom," povedal šéf EP na margo postoja predsedu britskej vlády.

Ďalej konštatoval, že "Spojené kráľovstvo nenavrhlo nijaké alternatívy, nič, čo by bolo právne v poriadku a uskutočniteľné". "Nanešťastie" signály, ktoré EÚ z Londýna dostáva, nenaznačujú, že existuje nejaká iniciatíva, ktorá by mohla rokovania o brexite znovu naštartovať, dodal Sassoli.

"Nemyslím si, že diskusie o írskej poistke skutočne niekam povedú," zdôraznil.

V prípade, že by sa Bruselu a Londýnu podarilo dosiahnuť novú dohodu o brexite, zákonodarný zbor EÚ je poslednou inštanciou, ktorá musí takýto dokument schváliť.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)