Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sassoli varoval lídrov EÚ pred očkovacím nacionalizmom

David Sassoli, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov by farmaceutické firmy mali dodržiavať svoje zmluvné záväzky o dodávkach očkovacích látok.

Brusel 25. februára (TASR) - Krajiny EÚ nesmú podľahnúť pokušeniu očkovacieho nacionalizmu. Uviedol to predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli v rámci tradičného otváracieho príhovoru na úvod summitu EÚ.

Dvojdňové rokovania šéfov vlád a štátov EÚ, ktoré začali vo štvrtok poopoludní, sa uskutočňujú formou videokonferencie a sú zamerané na spoločný postup a koordináciu krokov v boji proti COVID-19.

"Vďaka nášmu kolektívnemu prístupu nie sú európske krajiny postavené proti sebe a bohaté krajiny neskupujú väčšinu vakcín. Som dôrazne proti dvojstranným dohodám. Vyzývam vás, aby ste nepodľahli pokušeniu očkovacieho nacionalizmu. Spoločný postup nám umožňuje monitorovať, vyšetrovať a tvrdo reagovať na akékoľvek podvody," odkázal šéf europarlamentu premiérom a prezidentom.

Podľa jeho slov by farmaceutické firmy mali dodržiavať svoje zmluvné záväzky o dodávkach očkovacích látok. Zároveň sa však vyslovil za transparentnú prípravu všetkých licenčných dohôd s výrobcami vakcín, ktoré umožnia urýchliť masové očkovanie. Vyjadril presvedčenie, že čím viac sa bude v Únii očkovať, tým bude hospodárske oživenie Európy výraznejšie.

Sassoli tiež zdôraznil, že dôležité rozhodnutia - týkajúce sa bezpečnosti, zdravia, dodávok lekárskeho vybavenia a vakcín, výskumu a výroby vakcín, ale aj opatrení regulujúcich pohyb osôb či otvárania a zatvárania vnútroschengenských hraníc - je možné prijímať iba na celoeurópskej úrovni.

"Pandémia nás naučila, že sa už nemožno vrátiť k tomu čo bolo predtým. Bola by to chyba, strata energie a nedostatočná príprava na riešenie budúcich výziev," skonštatoval Sassoli.

Lídri EÚ majú podľa neho za úlohu vypracovať spoločnú európsku zdravotnú politiku, čo znamená priznať inštitúciám EÚ jasne zadefinované právomocí.



Spravodajca TASR Jaromír Novak