Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Saudi hlásia už tretí deň po sebe viac ako stovku zabitých povstalcov

Šiitskí povstalci, tzv. húsíovia, archívna snímka. Foto: TASR AP

V utorok Saudi oznámili, že zneškodnili 134 šiitských povstalcov.

Rijád 13. októbra (TASR) - Najmenej 108 šiitských povstalcov – húsíov – zahynulo pri vojenskej operácii južne od jemenského mesta Marib. Informovala o tom v stredu koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá podnikla od začiatku týždňa desiatky atakov. Správu priniesla agentúra AFP.

"Za uplynulých 24 hodín sme vykonali 19 operácií zameraných na členov povstaleckých milícií, pričom bolo zničených 12 ich vojenských vozidiel. Straty na ich strane presiahli 108 členov," uviedla koalícia vo vyhlásení, ktoré priniesla saudskoarabská štátna televízia.

V utorok Saudi oznámili, že "zneškodnili" 134 šiitských povstalcov. Tiež išlo o vojenskú ofenzívu južne od mesta Marib. V pondelok koalícia ohlásila vyše 156 zabitých šiitských povstalcov. V nedeľu zahynulo šesť ľudí pri bombovom útoku na konvoj s guvernérom prístavného mesta Aden, kde dočasne sídli vláda. Guvernér atak prežil.

Konflikt v Jemene vypukol ešte v roku 2014, keď húsíovia obsadili metropolu Saná. Vojenská koalícia na čele so Saudskou Arábiou vstúpila do konfliktu na strane vládnych síl na jar 2015 a v lete 2016 zablokovala medzinárodné lety na letisko v metropole. V konflikte zahynuli už desaťtisíce ľudí a milióny ďalších opustili svoje domovy.