Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Dron jemenských povstalcov spadol na školu v Saudskej Arábii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jemen zažíva najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

Rijád 14. júna (TASR) - Bezpilotné lietadlo jemenských povstalcov nesúce bombu sa zrútilo v nedeľu na školu v Saudskej Arábii, informovali podľa agentúry AFP štátne médiá. Zranenia neboli hlásené, incident však poukázal na neutíchajúce násilie napriek diplomatickým snahám o prímerie v jemenskom konflikte.

Saudskoarabská oficiálna tlačová agentúra SPA zverejnila v nedeľu večer fotografie, ktoré ukazujú poškodenú strechu budovy a odlomené časti dronu. K jeho pádu podľa správy došlo v provincii Asír na juhozápade Saudskej Arábie, ktorá hraničí s Jemenom.

Správy o incidente prišli tri dni po tom, ako Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia bojujúca proti jemenským povstalcom, ktorých podporuje Irán, oznámila, že zastavila útoky v Jemene, aby poskytla priestor pre mierové riešenie tamojšieho konfliktu. Krátko po oznámení však jemenské štátne médiá informovali, že pri útokoch v provincii Marib zahynulo najmenej osem civilistov a 27 ďalších utrpelo zranenia.

Jemenskí povstalci známi ako húsiovia vedú už niekoľko mesiacov ofenzívu s cieľom dobyť Marib a okolité ropné polia – posledné významné územie na severe krajiny, ktoré je v rukách vlády.

Zdroje z prostredia povstalcov uviedli, že tento mesiac navštívili jemenskú metropolu Saná predstavitelia Ománu s cieľom presvedčiť húsíov, aby súhlasili s prímerím. Nové úsilie o dosiahnutie mieru v Jemene prichádza po tom, ako Saudská Arábia a jej regionálny rival Irán obnovili v apríli rozhovory prvým stretnutím na vysokej úrovni, odkedy Rijád v roku 2016 prerušil diplomatické styky s Teheránom.

Saudská Arábia vedie vojenskú koalíciu, ktorá zasiahla do jemenskej vojny v roku 2015 na podporu tamojšej medzinárodne uznávanej vlády.

OSN uvádza, že Jemen zažíva najhoršiu humanitárnu krízu na svete. Pokračujúca vojna si vyžiadala životy desaťtisícov ľudí a milióny obyvateľov vyhnala z domovov. Dve tretiny 30-miliónovej populácie krajiny sú odkázané na humanitárnu pomoc.