Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia hostí medzinárodný summit o skupine Islamský štát

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Saudskej Arábii sa dnes začal dvojdňový medzinárodný summit zameraný na problematiku militantnej skupiny Islamský štát (IS).

Rijád 18. februára (TASR) - V Saudskej Arábii sa dnes začal dvojdňový medzinárodný summit zameraný na problematiku militantnej skupiny Islamský štát (IS). Stretnutie ráta s účasťou vrcholných vojenských a bezpečnostných predstaviteľov z 26 krajín, oznámila agentúra DPA, citujúc miestne médiá.

Na summite sa zúčastnia zástupcovia USA, Británie, NATO a arabských krajín, vrátane tých, ktoré sú členmi koalície pod velením Spojených štátov, bojujúcej proti IS. Koalícia od vlaňajšieho leta vykonáva vzdušné útoky proti pozíciám IS na území Sýrie a Iraku.

Summit sa koná v čase, keď Washington hostí vlastný protiextrémistický summit, zatiaľ čo americká vláda hľadá spôsoby na zamedzenie verbovania do radov podobných násilných džihádistických skupín.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyzval v utorok Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala rezolúciu poverujúcu medzinárodné koaličné sily intervenciou v Líbyi.

Výzva odznela po tom, ako skupina islamistov v Líbyi brutálne zabila 21 unesených koptských kresťanov z Egypta. Egyptské vojenské letectvo v pondelok v rámci odvety zaútočilo na pozície IS.