Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia ohlásila darcovskú konferenciu na pomoc Sudánu

Na snímke dym stúpa v sudánskom Chartúme. Foto: TASR/AP

Boje v Sudáne vypukli v polovici apríla medzi Sudánskymi ozbrojenými silami (SAF) a Jednotkami rýchlej podpory (RSF).

Rijád 13. júna (TASR) - Saudská Arábia v utorok oznámila, že na budúci týždeň bude spoluhostiteľom medzinárodnej konferencie zameranej na získanie humanitárnej pomoci pre vojnou zničený Sudán. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Darcovská konferencia sa bude konať 19. júna, uviedla oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Rijád ju má bude viesť spoločne s Katarom, Egyptom, Nemeckom a Európskou úniou, ako aj viacerými agentúrami OSN. Miesto jej konania zatiaľ nezverejnil.

Boje v Sudáne vypukli v polovici apríla medzi Sudánskymi ozbrojenými silami (SAF) a Jednotkami rýchlej podpory (RSF). Napriek úsiliu zahraničných sprostredkovateľov, Spojených štátov a Saudskej Arábie, ako aj sérii dohodnutých prímerí naďalej pokračujú. Sústreďujú sa najmä na hlavné mesto Chartúm a nepokojnú oblasť Darfúru.

USA na oboch hlavných veliteľov znepriatelených strán uvalili sankcie. Rokovania o ukončení konfliktu, prebiehajúce v saudskoarabskej Džidde, sú už od konca apríla pozastavené.

Podľa správ mimovládnych organizácií počas bojov v Sudáne zahynulo už viac než 1800 ľudí. Dva milióny osôb sú podľa OSN vysídlené, z toho 476.000 hľadá útočisko v okolitých krajinách. V dôsledku konfliktu potrebuje humanitárnu pomoc a ochranu viac ako polovica sudánskej populácie, teda vyše 25 miliónov ľudí.

V Chartúme už celé štvrte nemajú tečúcu vodu a elektrina je tam k dispozícii len niekoľko hodín týždenne. Väčšina nemocníc v oblastiach postihnutých bojmi nefunguje a zariadenia s humanitárnou pomocou boli vyrabované. Situácia je katastrofálna aj v Darfúre, uvádzajú miestne úrady, ktoré zároveň žiadajú medzinárodné spoločenstvo o pomoc.