Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia požiadala Turecko o vojenské drony

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívne foto. Foto: TASR/AP

Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ankara 16. marca (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok oznámil, že Saudská Arábia požiadala o dodanie tureckých vojenských dronov. Takisto však vyjadril nespokojnosť s rozhodnutím Rijádu zúčastniť sa na spoločných vojenských leteckých cvičeniach s Gréckom, ktoré sa majú uskutočniť tento mesiac. Informovala o tom agentúra AFP.

Erdogan uviedol, že dohoda v súvislosti s dronmi závisí na budúcom postupe Rijádu.

"Saudská Arábia sa zúčastňuje na spoločných cvičeniach s Gréckom," povedal. "V tom istom čase nás Saudská Arábia žiada o vojenské drony," dodal a vyjadril presvedčenie, že sa túto záležitosť podarí vyriešiť pokojne.

Grécko a Tureckom vedú spor v súvislosti s ložiskami zemného plynu a námornými hranicami v oblasti Stredozemného mora.

Turecko sa stalo jedným z popredných výrobcov vojenských dronov. Tie jeho spojencovi Azerbajdžanu pomohli minulý rok počas konfliktu s Arménskom o sporný región Náhorný Karabach, píše AFP.

Erdogan sa v posledných mesiacoch podľa AFP usiluje napraviť vzťahy Turecka s rivalmi v oblasti Blízkeho východu vrátane Saudskej Arábie. Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili, keď Ankara podporila Katar po tom, ako s ním Saudská Arábia a ďalšie krajiny v roku 2017 prerušili diplomatické a obchodné vzťahy.