Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia pustila Američana odsúdeného za príspevky na Twitteri

Logo Twitter je vidieť na mobilnom telefóne. Foto: TASR/AP

Syn Ibrahim poskytol už skôr AFP zoznam príspevkov na Twitteri, ktoré boli použité ako dôkazy proti jeho otcovi. Písal v nich napríklad o daniach alebo kontroverzných búracích prácach v Mekke.

Dubaj 21. marca (TASR) - Saudská Arábia prepustila amerického občana Saada Ibrahima Almadiho odsúdeného na 19 rokov väzenia za kritiku saudskoarabského vládcu na sociálnej sieti. TASR informuje podľa utorkovej správy agentúry AFP, ktorej to potvrdil syn prepusteného.

Almadi má saudskoarabský pôvod. Zadržaný bol v roku 2021, keď podľa jeho syna Ibrahima zverejnil na Twitteri príspevky, v ktorých spomínal napríklad vojnu v Jemene či vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího v roku 2018.

Vlani v októbri bol 72-ročný Almadih odsúdený na 16 rokov a vo februári mu súd trest predĺžil na 19 rokov. V utorok ho však náhle prepustili, uviedol Ibrahim.

"Áno, pred piatimi hodinami ho prepustili. Je vo svojom dome v Rijáde," uviedol Ibrahim, ktorý je momentálne v USA. Vlani úrady zakázali Almadimu cestovať a preto nemôže zo Saudskej Arábie odísť.

Ibrahim poskytol už skôr AFP zoznam príspevkov na Twitteri, ktoré boli použité ako dôkazy proti jeho otcovi. Písal v nich napríklad o daniach alebo kontroverzných búracích prácach v Mekke. Saudskoarabské úrady okrem toho v Almadiho telefóne našli aj karikatúru korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý krajine de facto vládne.

Hrozilo pritom, že Almadiho prípad ešte viac zvýši napätia medzi Rijádom a Washingtonom - dlhodobými partnermi, ktorí sa nedávno dostali do sporov napríklad v súvislosti s ľudskými právami alebo znižovaním produkcie ropy zoskupením OPEC+.

Proti monarchii pritom v poslednom období vystupujú aj ľudskoprávni aktivisti pre prísne trestanie ľudí za kritiku saudskoarabskej politiky na sociálnych sieťach.