Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia prepustila väznenú aktivistku za práva žien

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aktivistkina rodina v stredu uviedla, že k jej prepusteniu dopomohla skutočnosť, že jej trest bol čiastočne podmienečný.

Rijád 10. februára (TASR) - Saudská Arábia po takmer troch rokoch prepustila väznenú aktivistku za práva žien Ludžajn Hazlúlovú. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na rodinných príslušníkov aktivistky.

"Ludžajn je doma po 1001 dňoch vo väzení," napísala na Twitteri jej sestra Lina.

Prepustenie aktivistky okamžite privítali Spojené štáty, ktoré však zdôraznili, že k jej uväzneniu nikdy nemalo dôjsť. "Boj za práva žien a iné ľudské práva by nikdy nemal byť kriminalizovaný," vyjadril sa hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Hazlúlovú (31) zatkli spolu s približne desiatkou ďalších aktivistiek v máji 2018, iba niekoľko týždňov pred historickým zrušením desaťročia platného nariadenia, ktorý ženám zakazoval šoférovať. Išlo o reformu, za ktorú miestne aktivistky dlho bojovali.

Saudskoarabský súd následne odsúdil Ludžajn Hazlúlovú na päť rokov a osem mesiacov za činy súvisiace s terorizmom.

Aktivistkina rodina v stredu uviedla, že k jej prepusteniu dopomohla skutočnosť, že jej trest bol čiastočne podmienečný. Zopakovala však tvrdenia, že celé jej odsúdenie bolo len politicky motivovanou fraškou. Príbuzní viedli v zahraniční intenzívnu kampaň za Hazlúlovej prepustenie.

Aktivistka však aj naďalej zostáva "v podmienke" a počas nasledujúcich piatich rokov nesmie opustiť územie Saudskej Arábie.

Jej predčasné prepustenie prichádza po tom, čo americký prezident Joe Biden prisľúbil sprísnený monitoring aktivít saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána v oblasti dodržiavania ľudských práv tamojších občanov.

Bidenova politika voči tejto absolutistickej monarchii, kritizovanej medzinárodným spoločenstvom za potláčanie ľudských práv a slobôd, má predstavovať výrazný odklon od zmierlivého prístupu predchádzajúcej administratívy exprezidenta Donalda, pripomína AFP.

Americký prezident už avizoval, že bude apelovať na prepustenie väzňov s dvojitým občianstvom USA a Saudskej Arábie, aktivistov a členov kráľovskej rodiny, pretože mnohí z nich sú väznení bez vznesenia riadnych obvinení.