Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Útok dronom na saudoarabské letisko si vyžiadal osem zranených

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo OSN vyzýva na ukončenie vojny, húsíovia akékoľvek prímerie či rokovanie podmieňujú znovuotvorením letiska v meste Saná, ktoré je zatvorené od roku 2016 v dôsledku blokády Saudskej Arábie.

Rijád 31. augusta (TASR) – Osem ľudí utrpelo zranenia počas utorňajšieho útoku dronom na medzinárodnom letisku Abhá ležiacom na juhozápade Saudskej Arábie. Pri bombovom útoku došlo aj k poškodeniu jedného civilného lietadla, informovali agentúry AP a AFP s odvolaním sa na tamojšiu štátnu televíziu.

Išlo už o druhý útok na spomenuté letisko za 24 hodín. Prvý z nich nikomu nespôsobil zranenia, avšak časti letiska neďaleko vzletovej dráhy zasiahli šrapnele. Z útoku sú podozriví húsíovia - jemenskí povstalci podporovaní Iránom.

„Druhý dron, ktorý mal zaútočiť na medzinárodné letisko Abhá, bol zachytený a zostrelený," uviedla vo vyhlásení odvysielanom v televízii al-Ichbáríja medzinárodná koalícia bojujúca proti húsíom. Útok označili za „vojnový zločin".

Lety z tohto letiska boli dočasne pozastavené s cieľom „zaistiť bezpečnosť prichádzajúcich a odchádzajúcich lietadiel, ako aj civilistov na letisku", uvádza sa vo vyhlásení.

K útoku došlo len niekoľko dní po tom, ako najväčšiu vojenskú základňu na juhu Jemenu, na ktorej sídlia provládne jednotky koalície vedenej Saudskou Arábiou, zasiahli drony a rakety. Zahynulo najmenej 30 jemenských vojakov a 60 osôb utrpelo zranenia.

Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014, keď šiitskí húsíovia dobyli hlavné mesto Saná a rozsiahle oblasti najmä na severe krajiny. V roku 2015 sa do konfliktu zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane medzinárodne uznanej jemenskej vlády.

Jemen podľa OSN momentálne zažíva najhoršiu humanitárnu krízu na svete. Tamojšia vojna si už vyžiadala desaťtisíce mŕtvych a milióny vysídlených. Približne 80 percent tamojšej 30-miliónovej populácie je závislých od humanitárnej pomoci.

Zatiaľ čo OSN vyzýva na ukončenie vojny, húsíovia akékoľvek prímerie či rokovanie podmieňujú znovuotvorením letiska v meste Saná, ktoré je zatvorené od roku 2016 v dôsledku blokády Saudskej Arábie.

Nový osobitný vyslanec OSN pre Jemen Hans Grundberg začne svoju funkciu oficiálne vykonávať 5. septembra.