Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia zmiernila zákaz vychádzania

Na snímke zamestnanci sterilizujú podlahu pred kábou, ústrednou svätyňou moslimov na nádvorí Veľkej mešity v Mekke v Saudskej Arábii, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Tieto kroky sú v súlade s odporúčaniami zdravotníckych úradov i želaním kráľa zmierniť reštrikcie pre verejnosť.

Káhira 26. apríla (TASR) - Saudská Arábia začala v nedeľu zmierňovať celoštátny zákaz vychádzania, ktorý v krajine vyhlásili v marci s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

Kráľ Salmán nariadil čiastočné zrušenie zákazu vychádzania s platnosťou od nedele do 13. mája. Obyvatelia budú môcť ísť von od 9.00 h do 17.00 h miestneho času, vyplýva zo správy štátnej tlačovej agentúry SPA.

V islamskom posvätnom meste Mekka zostane naďalej v platnosti 24-hodinový zákaz vychádzania.

Panovník vo svojom výnose tiež umožnil opätovne otvoriť niektoré podniky, a to na dva týždne od budúcej stredy. Na zozname sú nákupné centrá, maloobchodné i veľkoobchodné prevádzky, ako aj závody.

Tieto kroky sú v súlade s odporúčaniami zdravotníckych úradov i želaním kráľa zmierniť reštrikcie pre verejnosť, doplnila SPA.

Saudská Arábia, kolíska islamu, v rámci prísnych opatrení proti šíreniu koronavírusu pozastavila spoločné modlitby v mešitách i púte do posvätných miest Mekka a Medina.

V krajine dosiaľ hlásili okolo 16.300 prípadov nákazy a 136 úmrtí na ochorenie COVID-19.