Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabská koalícia bombardovala povstalecké ciele v Saná

Jemenský otec kŕmiaci svoju podvyživenú dcérku, Jemen. Foto: TASR/AP

V dôsledku dlhotrvajúcich bojov sú milióny Jemenčanov na pokraji hladomoru.

Saná 20. júla (TASR) - Silné výbuchy otriasli v sobotu jemenskou metropolou Saná v dôsledku série leteckých úderov medzinárodnej koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktorých terčom boli povstalci spojení s Iránom. Informovala o tom agentúra DPA.

Bombardovanie prišlo po oznámení vojenskej koalície, že začína v Saná operáciu zameranú proti "legitímnym" cieľom šiitských povstalcov známym ako húsíovia, ktorí hlavné mesto Jemenu ovládajú.

Vojenské lietadlá koalície útočili na vojenské tábory povstalcov v rôznych častiach mesta, uviedli obyvatelia. Zo zasiahnutých miest bolo podľa nich vidno stúpať plamene. Správy o obetiach sa dosiaľ neobjavili.

Hovorca koalície oznámil, že medzi cieľmi náletov bolo päť pozície protivzdušnej obrany a sklad balistických striel povstalcov v Saná. "Velenie spojenectva je odhodlané zabrániť teroristickým húsíjským milíciám a ďalším teroristickým organizáciám v prístupe k takémuto vojenskému potenciálu," dodal hovorca, ktorého citovala saudskoarabská štátna tlačová agentúra SPA.

Ofenzíva prišla v čase, keď sa osobitný vyslanec OSN pre Jemen Martin Griffiths snaží prelomiť patovú situáciu v mierovom procese. Konflikt v krajine sa začal v roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná. Saudská Arábia a jej sunnitskí spojenci proti nim zasahujú od marca 2015.

V dôsledku dlhotrvajúcich bojov sú milióny Jemenčanov na pokraji hladomoru. Vojna tak spôsobila najhoršiu humanitárnu krízu na svete.