Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský 90-ročný kráľ má zápal pľúc, bol na dýchacej trubici

Saudskoarabský kráľ Abdalláh. Foto: TASR/AP

Abdalláh sa stal kráľom v roku 2005, kráľovstvo však riadi už od polovice 90. rokov.

Káhira 2. januára (TASR) - Deväťdesiatročný saudskoarabský kráľ Abdalláh, ktorého v stredu hospitalizovali, má zápal pľúc. Dnes mu s dýchaním dočasne pomáhala dýchacia trubica, v dôsledku čoho sa jeho stav stabilizoval, informovali štátne médiá.

"Po nevyhnutných lekárskych testoch vyšlo najavo, že má zápal pľúc, čo si dnes večer vyžiadalo dočasné zavedenie dýchacej trubice na pomoc dýchaniu," citovala saudská tlačová agentúra SPA kráľovský dvor. Podľa jeho vyhlásenia je monarcha v stabilizovanom stave.

Starnúceho saudského monarchu prijali v stredu do nemocnice, aby absolvoval lekárske testy po tom, ako mal podľa nemenovaného zdroja problémy s dýchaním.

Abdalláh sa stal kráľom v roku 2005, kráľovstvo však riadi už od polovice 90. rokov, kedy jeho nevlastný brat kráľ Fahd utrpel vážnu porážku.

Zdravotný stav kráľa je vzhľadom na jeho vek ostro sledovaný, pretože politická stabilita Saudského kráľovstva je v celosvetovom záujme. Saudská Arábia kontroluje vyše pätiny svetových zásob ropy, je kľúčovým spojencom USA v oblasti, významným držiteľom dolárových vkladov a sídlom najväčšej arabskej burzy.

Od roku 2005, kedy sa stal oficiálnym vládcom krajiny, bol už niekoľkokrát hospitalizovaný. V roku 2012 absolvoval operáciu uvoľneného väziva v chrbte. O dva roky na to ho operovali v USA, kde mu zistili, že má v chrbtici krvnú zrazeninu a vyskočenú medzistavcovú platničku.

V roku 2012 vymenoval monarcha svojho nevlastného brata, 79-ročného Salmána za korunného princa.

Saudský kráľ sa v decembri nezúčastnil na summite Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive, zrejme zo zdravotných príčin, a namiesto seba poslal korunného princa, informovala agentúra DPA.