Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský kráľ pozval Zelenského na summit Ligy arabských štátov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Na summite LAŠ sa po opätovnom prijatí Sýrie zúčastní aj sýrsky prezident Bašár Asad.

Rijád 16. mája (TASR) - Saudskoarabský kráľ Salmán pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na piatkový summit Ligy arabských štátov (LAŠ) v meste Džidda na pobreží Červeného mora. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Podľa diplomatických zdrojov v Rijáde sa tak saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi naskytne príležitosť diskutovať so Zelenským o možnostiach, ako dosiahnuť ukončenie vojny na Ukrajine.

Kyjev túto informáciu zatiaľ nepotvrdil.

Saudská Arábia sa opakovane ponúkla, že bude sprostredkovateľom riešenia konfliktu medzi Kyjevom a Moskvou. DPA uvádza, že toto kráľovstvo a susedné štáty v Perzskom zálive od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu udržiavajú vzťahy s Ruskom.

Na summite LAŠ sa po opätovnom prijatí Sýrie zúčastní aj sýrsky prezident Bašár Asad. Sýrii bola pozastavená účasť v 22-člennej LAŠ v roku 2011 po brutálnom zásahu Asada proti civilistom počas povstania, ktoré vyústilo do občianskej vojny. V jej dôsledku dosiaľ zahynulo viac než 350.000 ľudí, milióny ľudí museli opustiť svoje domovy a bola zničená veľká časť infraštruktúry a priemyslu Sýrie.