Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kráľ Salmán: Podporujem spravodlivé riešenie palestínskej otázky

Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo (vpravo) a saudskoarabský kráľ Salmán sa rozprávajú počas stretnutia v Džidde . Foto: TASR/AP

Trump Saudskú Arábiu pochválil, že otvorila svoj vzdušný priestor pre lety medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE).

Rijád 7. septembra (TASR) - Saudskoarabský kráľ Salmán v telefonickom rozhovore americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi povedal, že podporuje "spravodlivé" riešenie situácie v Palestíne, informovala v pondelok agentúra AFP.

Trump Saudskú Arábiu pochválil, že otvorila svoj vzdušný priestor pre lety medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE).

Saudská Arábia však podľa AFP neplánuje nasledovať SAE, ktoré minulý mesiac oznámili dosiahnutie dohody o obnovení diplomatických vzťahov s Izraelom. Izrael v rámci dohody súhlasil s tým, že "pozastaví" svoje plány na pripojenie židovských osád a ďalších území v okupovanom Predjordánsku, ktoré Izrael obsadil počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Palestínske politické frakcie trvajú na tom, že Predjordánsko musí byť súčasťou ich budúceho palestínskeho štátu.

Kráľ Salmán podľa saudskoarabskej štátnej tlačovej agentúry SPA v rozhovore potvrdil, že kráľovstvo má záujem dosiahnuť trvácne a spravodlivé riešenie situácie v Palestíne s cieľom priniesť mier.

Saudská Arábia podľa AFP minulý týždeň Emirátom povolila lety do "všetkých krajín" cez svoj vzdušný priestor.

Prvý komerčný let medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE) sa uskutočnil v pondelok 31. augusta z telavivského Letiska Bena Guriona s členmi delegácií Izraela a USA.

Trump podľa vyjadrení Bieleho domu počas telefonátu zdôraznil význam dohody medzi Izraelom a SAE a hovoril i o spôsoboch, ako posilniť bezpečnosť a rozvoj v oblasti Blízkeho východu.