Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Savčenkovej zamietli odvolanie voči predĺženiu väzby, schudla 20 kg

Nadija Savčenková, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Savčenková, ktorá sa stala v minulosti ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku, je vo väzbe pre obvinenie z plánovania teroristického útoku a prevratu.

Kyjev 22. mája (TASR) - Odvolací súd v Kyjeve zamietol v utorok odvolanie bývalej ukrajinskej vojačky a súčasnej poslankyne Nadije Savčenkovej voči predĺženiu väzby, informovala agentúra Ukrinform.

Savčenková, ktorá sa stala v minulosti ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku, je vo väzbe pre obvinenie z plánovania teroristického útoku a prevratu.

Kyjevský okresný súd 23. marca rozhodol o uvalení väzby na Savčenkovú po dobu 59 dní bez možnosti prepustenia na kauciu a 15. mája jej predĺžil väzbu do 13. júla, tiež bez možnosti prepustenia na kauciu.

Ukrinform poznamenal, že Savčenková od 23. marca drží hladovku. Jej nový advokát Oleksandr Šadrin 20. mája oznámil, že Savčenková schudla od začiatku hladovky o 20 kilogramov a jej organizmus je už vyčerpaný. Dodal, že on i jej príbuzní ju opakovane žiadali, aby zastavila hladovku, pretože by to mohlo vážne poškodiť jej zdravie.

Agentúra UNIAN 12. apríla informovala, že Savčenkovú deň predtým navštívili jej matka a sestra. Tvrdili, že Nadija po 20 dňoch hladovky schudla o 15 kilogramov - z 85 na 70.

Generálny prokurátor Jurij Lucenko 15. marca 2018 obvinil Savčenkovú z prípravy útoku na parlament s použitím ručných granátov a automatických zbraní, za čo jej hrozí doživotný trest odňatia slobody. Lucenko tvrdil, že Savčenková sa spriahla s povstalcami na východe Ukrajiny podporovanými Moskvou v snahe vykonať "teroristický puč v záujme ukrajinských nepriateľov". Obvinenie podložil nahrávkami z odpočúvania, na ktorých Savčenková hovorí o pašovaní zbraní z východu.

Samotná poslankyňa uviedla, že o odpočúvaní vedela a práve preto rozprávala o takýchto útokoch. Touto "surrealistickou politickou provokáciou" chcela podľa vlastných slov zosmiešniť ukrajinskú vládu, ktorú obvinila, že v očiach verejnosti zlyhala.

Ukrajinský parlament 22. marca zbavil Savčenkovú poslaneckej imunity a v rovnaký deň ju zatkla polícia. Prokuratúra ju obvinila z plánovania prevratu a teroristického útoku na Ukrajine.

Stalo sa tak po zásahu Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorý sa pôvodne týkal bývalého vyjednávača pri výmene zajatcov Volodymyra Rubana. Predpokladá sa, že sa spriahol so Savčenkovou.

Dňa 23. marca kyjevský okresný súd rozhodol o uvalení väzby na Savčenkovú.

Ako spresnila agentúra UNIAN, Savčenková je podozrivá zo spáchania trestného činu podľa časti 1 článku 109 (akcie zamerané na násilnú zmenu alebo zvrhnutie ústavného poriadku alebo uchopenie štátnej moci); časti 1 článku 14 (príprava na trestný čin), časti 2 článku 28 (spáchanie trestného činu skupinou osôb, skupinou osôb po predchádzajúcej dohode, organizovanou skupinou alebo zločineckou organizáciou), článku 112 (pokus o útok na život verejného činiteľa), časti 3 článku 258 (teroristický čin); časti 1 článku 258-3 (vytvorenie teroristickej skupiny alebo organizácie) a časti 1 článku 263 (nezákonné držanie zbraní, munície alebo výbušnín) trestného zákona Ukrajiny.

Savčenkovú zajali v roku 2014 počas bojov proti Kremľom podporovaným separatistom v Donbase. Strávila takmer dva roky vo vyšetrovacej väzbe v Rusku a na jar 2016 bola odsúdená na 22 rokov odňatia slobody za podiel na smrti dvojice ruských novinárov a z protizákonného prekročenia hraníc Ruskej federácie. V máji 2016 jej ruský prezident Vladimir Putin udelil milosť a mohla sa tak vrátiť na Ukrajinu. Umožnila to výmena za dvoch Rusov odsúdených na Ukrajine.

Savčenková sa prakticky okamžite po návrate začala angažovať v politike ako poslankyňa za stranu Vlasť. Jej pôsobenie na politickej scéne sprevádzajú kontroverzné vyhlásenia a činy. Savčenkovej tajná návšteva a rokovania v Donbase mali za následok jej vylúčenie z frakcie strany Vlasť. Bola vylúčená aj z ukrajinskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. Vlani oznámila založenie vlastnej politickej strany a plán kandidovať za prezidentku.