Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Save the Children potvrdila smrť dvoch členov pri masakre v Mjanmarsku

Na snímke vraky áut, z ktorých stúpa dym v meste Hpruso na východe Mjanmarska v piatok 24. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Charita uviedla, že dvaja muži "pracovali na akútnej humanitárnej pomoci v neďalekej komunite, keď sa dostali do centra útoku".

Rangún 28. decembra (TASR) - Charitatívna organizácia Save the Children v utorok potvrdila smrť dvoch svojich pracovníkov v Mjanmarsku, nahlásených ako nezvestných. Oznam nasledoval po tom, čo sa na východe Mjanmarska 25. decembra, na Prvý sviatok vianočný, našli zuhoľnatené pozostatky vyše 30 ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"S hlbokým žiaľom dnes potvrdzujeme, že medzi najmenej 35 ľuďmi boli aj dvaja členovia personálu organizácie Save the Children. Medzi nájdenými obeťami sa nachádzali aj ženy a deti, ktorých zabili v piatok 24. decembra pri útoku mjanmarskej armády v Kajaskom štáte," napísala charita vo vyhlásení.

V sobotu 25. decembra sa na sociálnych sieťach objavili fotografie, údajne zachytávajúce dve zhorené nákladné vozidlá a osobné auto na hlavnej ceste v jednom meste vo východomjanmarskej administratívnej územnej jednotke Kajaský štát, vo vnútri bolo vidieť zuhoľnatené pozostatky.

Miestni bojovníci proti junte a monitorujúca organizácia obvinili vojakov junty z tohto útoku, ktorý nasledoval po zrážkach s odporcami v tejto oblasti.

Na snímke vraky áut, z ktorých stúpa dym v meste Hpruso na východe Mjanmarska v piatok 24. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Charita uviedla, že dvaja muži "pracovali na akútnej humanitárnej pomoci v neďalekej komunite, keď sa dostali do centra útoku".

"Armáda vyháňala ľudí von z vozidiel, niektorých zatkla, mnohých zabila a telá spálila," dodala charita Save the Children (Zachráňte deti).

Mjanmarská armáda tieto tvrdenia odmieta.

Mjanmarsko (niekdajšia Barma) zažíva chaos od februárového vojenského prevratu, pričom bezpečnostné sily pri tvrdých zásahoch zabili už vyše 1300 ľudí, uviedla miestna monitorujúca skupina.