Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Save the Children: V Mozambiku uniesli džihádisti vlani desiatky detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Save the Children uviedla, že únosy detí sa stali novou a alarmujúco pravidelnou taktikou ozbrojených skupín zapojených do mozambického konfliktu.

Johannesburg 9. júna (TASR) - Desiatky detí uniesli ozbrojení džihádisti počas útokov v roku 2020 na severe Mozambiku. Uvádza sa to v správe britskej humanitárnej organizácie Save the Children zverejnenej v stredu, informuje agentúra AFP.

Zaznamenané boli únosy "najmenej 51 detí, väčšinou dievčat", ktoré pochytali v nepokojnej provincii Cabo Delgado, kde už tri a pol roka dochádza k útokom radikálnych islamistov. Od roku 2017 bolo pre násilnosti vysídlených približne 700.000 ľudí, pričom takmer polovicu z nich tvoria deti.

Skutočný počet únosov detí môže byť však omnoho vyšší, ukazujú údaje Projektu pre údaje o miestach a udalostiach ozbrojených konfliktov (ACLED). Save the Children uviedla, že "únosy detí sa stali novou a alarmujúco pravidelnou taktikou ozbrojených skupín zapojených do mozambického konfliktu".

Do mesta Palma v provincii Cabo Delgado vtrhli 24. marca militanti napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS), pričom zabili desiatky osôb a svoje domovy muselo opustiť vyše 67.000 ľudí. Podľa údajov Svetového potravinového programu (WFP) hrozí v regióne v dôsledku terorizmu a násilia hlad takmer miliónu ľudí.

Únosy či situácie, keď sa deti stávajú svedkami únosov či násilných útokov, alebo sú nútené utiecť od ozbrojených skupín, sú "pre malé deti a dospievajúcich mimoriadne traumatizujúcimi zážitkami", uvádza v správe riaditeľ pobočky Save The Children v Mozambiku Chance Briggs.

Organizácia vyzvala na okamžité prepustenie všetkých unesených maloletých i na vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom.