Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

SBU zaistila pri prehliadke domov bývalého proruského politika zbrane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Murajev presadzoval názory, ktoré sú v súlade s ruskými naratívmi o Ukrajine, píše Reuters.

Kyjev 30. novembra (TASR) — Zbrane a hotovosť v rubľoch našli v stredu predstavitelia Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) počas prehľadávania nehnuteľností v okolí Kyjeva spojených s bývalým proruským politikom Jevhenijom Murajevom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

SBU vo vyhlásení uviedla, že vykonala prehliadky v domoch a kanceláriách patriacich Murajevovi, ktorý sa podľa SBU "ukrýva pred spravodlivosťou v zahraničí", ako aj v priestoroch jeho spolupracovníkov. Išlo o súčasť vyšetrovania súvisiaceho s podozreniami z vlastizrady.

Politická strana Naši, ktorú Murajev viedol od roku 2018, a tento rok v júni ju súd zakázal, ako aj televízna stanica pod jeho kontrolou, boli považované za nástroje presadzujúce záujmy Kremľa na Ukrajine ešte pred začiatkom ruskej invázie.

Murajev presadzoval názory, ktoré sú v súlade s ruskými naratívmi o Ukrajine, píše Reuters. Tvrdil napríklad, že protesty na kyjevskom Majdane v roku 2014 boli Západom podporovaným pučom a tiež, že následná vojna na východe Ukrajiny bola vnútroštátnym konfliktom.

Niekoľko týždňov pred začiatkom februárovej invázie Moskvy na Ukrajinu britské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Rusko zvažuje dosadenie Murajeva na post šéfa novej bábkovej vlády v Kyjeve. Tento predpoklad však odmietol samotný Murajev, ako aj Moskva.

SBU dodala, že nezávislá analýza Murajevových verejných vyjadrení potvrdzuje, že svojím konaním sa dopustil prejavov vlastizrady.