Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Schallenberg varoval pred zameraním pozornosti výlučne na Ukrajinu

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Európska komisia zverejní v piatok rozhodnutie, či odporučí udeliť Ukrajine, Gruzínsku a Moldavsku štatút kandidátskych krajín EÚ, pripomína DPA.

Viedeň 17. júna (TASR) - Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v spojitosti s konfliktom s Ruskom upozornil na jednostranné zameranie pozornosti na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Ukrajine je potrebné dať najavo: sú súčasťou Európy, musia byť ukotvení v európskej rodine," povedal Schallenberg pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Dodal však, že vnímanie Európy nesmie byť geostrategicky obmedzené.

Európska komisia zverejní v piatok rozhodnutie, či odporučí udeliť Ukrajine, Gruzínsku a Moldavsku štatút kandidátskych krajín EÚ, pripomína DPA. Na budúci týždeň o tom budú rokovať lídri členských krajín na summite Európskej rady v Bruseli.

Schallenberg členské krajiny EÚ vyzval, aby na budúcotýždňovom summite vyslali jasný signál krajinám ako Albánsko, Bosna a Hercegovina a Severné Macedónsko. Krajiny EÚ by mali na summite "prevziať zodpovednosť a uvedomiť si, že Rusko má potenciál" destabilizovať aj južnú Európu, nielen východnú časť kontinentu.

Albánsko a Severné Macedónsko sú už kandidátskymi krajinami na vstup do EÚ, pripomína DPA.