Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Schôdza parlamentu v ČR o vyslovení nedôvery vláde môže trvať celú noc

Český premiér Petr Fiala, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ide vám o rozvrat a uchopenie moci za každú cenu, adresoval Fiala Babišovi. Zároveň mu ironicky poďakoval za to, že prišiel do práce a svoj prejav nepredniesol niekde na námestí.

Praha 1. septembra (TASR) - Vláda českého premiéra Petra Fialu čelí vo štvrtok pokusu o vyslovenie nedôvery. Schôdza českého parlamentu trvá bez prestávky už niekoľko hodín a českí poslanci si schválili celonočné rokovanie. Do rozpravy je prihlásených ešte viac než 30 poslancov. TARSR o tom informuje na základe správ spravodajských portálov Novinky.cz a iDnes.cz.

Štvrtkovú mimoriadnu schôdzu Snemovne iniciovalo hnutie ANO, ku ktorému sa pridalo SPD. Šéf hnutia ANO a bývalý český premiér Andrej Babiš označil v priebehu schôdze súčasnú českú vládu za "vládu národnej katastrofy".

"Ide vám o rozvrat a uchopenie moci za každú cenu," adresoval Fiala Babišovi. Zároveň mu ironicky poďakoval za to, že prišiel do práce a svoj prejav nepredniesol niekde na námestí.

Po piatich hodinách od začiatku schôdze rečnilo iba päť politikov s prednostným právom. Do rozpravy pritom bolo prihlásených najmenej ďalších 37 poslancov.

Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek tak navrhol predĺženie rozpravy po 19.00, 21.00 a 24.00 hodine. Jeho návrh poslanci prijali.

"Hovoríte tu už hodiny, zdržujete to tu len preto, aby ste vládu udržali o 24 hodín dlhšie," uviedol poslanec Radim Fiala z hnutia SPD, ktoré mimoriadnu schôdzu iniciovalo.

Podľa portálu iDnes.cz bola rokovacia sála po 6,5 hodinách schôdze, ktorá zatiaľ nemala prestávku, poloprázdna a mnoho poslancov a členov vlády sa nachádzalo mimo nej.

Dôvodom zvolania mimoriadnej schôdze boli podľa portálu Novinky.cz nejasnosti ohľadom teraz už bývalého šéfa civilnej rozviedky Petra Mlejnka, nespokojnosť s českým ministrom vnútra Vítom Rakušanom a energetická kríza, s ktorou súvisia vysoké ceny plynu a elektrickej energie.

Opozícia však nemá dosť hlasov na to, aby vláde Petra Fialu vyslovila nedôveru, podotýka iDNES.cz. ANO a SPD majú v Snemovni spoločne 92 hlasov, vládna koalícia 108 z 200. K vysloveniu nedôvery vláde treba 101 hlasov.