Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Scholz a Bornová potvrdili pevné vzťahy medzi Francúzskom a Nemeckom

Francúzska premiérka Élisabeth Bornová (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz počas spoločnej tlačovej konferencie v Berlíne v piatok 25. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Francúzska premiérka zdôraznila aj solidaritu oboch krajín pri vzájomných dodávkach elektriny a plynu počas nadchádzajúcej krízovej zimy.

Paríž 25. novembra (TASR) - Francúzska premiérka Élisabeth Bornová a nemecký kancelár Olaf Scholz sa v piatok stretli v Berlíne a opätovne potvrdili pevné väzby medzi Francúzskom a Nemeckom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Niekoľko týždňov pre ich stretnutím sa objavovali správy o nesúlade vo francúzsko-nemeckých vzťahoch pre rozdielne pohľady v kľúčových otázkach vrátane energetiky, obrany a priemyslu.

"Je jasné, že čím ťažšie sú časy, tým dôležitejšie je francúzsko-nemecké partnerstvo," povedal Scholz po stretnutí. Dodal, že vzťahy medzi Nemeckom a Francúzskom sú "mimoriadne blízke a bohaté" a budú sa aj naďalej prehlbovať.

Spolkový kancelár a francúzska premiérka podpísali vyhlásenie o solidarite v energetickom sektore. Podľa dohody, ktorú vyjednali nemecký minister hospodárstva Robert Habeck a šéfka francúzskeho rezortu energetiky Agnes Pannierová-Runacherová, sa Nemecko zaviazalo k dodávkam elektriny do Francúzska. Paríž sľúbil Berlínu dodávky plynu.

"Priatelia stoja pri sebe v núdzi. Nemecko a Francúzsko sú príkladom spoločnej európskej solidarity," uviedol Scholz.

"Priateľstvo medzi našimi dvoma krajinami je kľúčové. Už ukázalo, že dokáže odolať testom a prekonať mnohé výzvy," povedala Bornová. Dodala, že francúzsko-nemecké partnerstvo dokáže vytvárať riešenia a posúvať Európu vpred. Uviedla tiež, že Paríž a Berlín budú naďalej podporovať Ukrajinu.

Francúzska premiérka zdôraznila aj solidaritu oboch krajín pri vzájomných dodávkach elektriny a plynu počas nadchádzajúcej krízovej zimy.