Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Scholz a Čavušoglu prisľúbili ďalšiu podporu Ukrajine

Nemecký kancelár Olaf Scholz, v stredu 24. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Scholz ešte v utorok oznámil nové dodávky vojenského vybavenie v hodnote viac než 500 miliónov eur.

Berlín/Ankara 24. augusta (TASR) - Spolkový kancelár Olaf Scholz v stredu Kyjev ubezpečil o nemeckej podpore a Ukrajinu podporil aj turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. TASR správu prevzala z agentúry DPA a Čavušoglovho oznámenia na sociálnej sieti.

Scholz pripomenul, že Ukrajina získala 24. augusta 1991 nezávislosť od bývalého Sovietskeho zväzu. Dnešný sviatok si však Ukrajinci pripomínajú za hrozivých okolností. "Presne šesť mesiacom musia odvážne brániť svoju nezávislosť proti ruským útokom. Naše srdcia sú pri vás," napísal Schoz.

Kancelár Ukrajinu ubezpečil, že Nemecko ju bude podporovať tak dlho, ako bude potrebné. "Budeme naďalej posielať zbrane." povedal a dodal, že jeho krajina bude ukrajinským vojakom poskytovať výcvik na používanie európskych vojenských technológií.

Scholz ešte v utorok oznámil nové dodávky vojenského vybavenie v hodnote viac než 500 miliónov eur.

"Turecká podpora územnej celistvosti a zvrchovanosti Ukrajiny zostáva neochvejná," napísal na Twitteri turecký minister zahraničných vecí Čavušoglu.

Ukrajina si 24. augusta pripomína 31. výročie vyhlásenia nezávislosti od bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1991. Úctu a podporu jej pri tejto príležitosti vyjadrili viaceré krajiny i predstavitelia európskych inštitúcií.