Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Scholz a Johnson odsúdili vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a nemecký kancelár Olaf Scholz počas spoločnej tlačovej konferencie po ich stretnutí v Moskve 15. februára 2022. Foto: TASR/AP

Scholz ruskú vojenskú operáciu označil za "evidentné porušenie" medzinárodného práva a "temný deň" pre Európu.

Berlín/Londýn 24. februára (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a britský premiér Boris Johnson vo štvrtok odsúdili vojenskú operáciu Ruska, ktorú v noci na štvrtok začalo vo východnej časti Ukrajiny. TASR prevzala informácie z agentúr AFP a DPA.

Scholz ruskú vojenskú operáciu označil za "evidentné porušenie" medzinárodného práva a "temný deň" pre Európu. Nemecko podľa jeho slov tento bezcharakterný čin odsudzuje. "Ukrajine a jej obyvateľom posielame našu solidaritu," povedal.

Nemecký kancelár podľa svojho hovorcu hovoril ráno aj telefonicky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého uistil o "plnej solidárnosti Nemecka v tejto ťažkej hodine".

Johnson takisto odsúdil "strašné udalosti na Ukrajine". Ruský prezident Vladimir Putin podľa si podľa jeho slov "zvolil cestu krviprelievania a skazy tým, že začal tento nevyprovokovaný útok".

Spojené kráľovstvo a jeho spojenci budú podľa Johnsona "reagovať rozhodne". Britský premiér dodal, že už hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.