Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Scholz a Macron: Musíme spoločne vojensky posilniť Európu

Nemecký kancelár Olaf Scholz rozpráva počas panelovej diskusie na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v davoskom kongresovom centre vo švajčiarskom Davose 18. januára 2023. Foto: TASR/AP

Väčšie investície by posilnili obranné spôsobilosti a takisto vytvorili z Európy silnejšieho partnera pre Spojené štáty.

Berlín/Paríž 21. januára (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron pred oslavami 60. výročia podpisu Elyzejskej zmluvy o nemecko-francúzskej spolupráci zhodne vyjadrili vôľu posilniť Európu, informovala v piatok agentúra DPA.

V článku pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung obaja štátnici na pozadí prebiehajúcej vojny na Ukrajine načrtli hlavné body pre posilnenie zvrchovanosti Európy tak, aby jej obyvatelia mohli žiť v mieri, prosperite a slobode.

"Pre silnejšiu Európu zajtrajškov musíme dnes investovať viac do našich ozbrojených síl a základov pre obranný priemysel v Európe," napísal Macron and Scholz.

Väčšie investície by posilnili obranné spôsobilosti a takisto vytvorili z Európy silnejšieho partnera pre Spojené štáty.

"Budeme intenzívne presadzovať ambicióznu stratégiu posilnenia konkurencieschopnosti európskeho priemyslu a európskeho prostredia, nakloneného konkurencii a inováciám," píše sa v článku.