Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nemecko s Holandskom: Nevieme dať Ukrajine viac než 12 húfnic

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a holandský premiér Mark Rutte počas stretnutia 19. mája 2022 v Haagu. Foto: TASR/AP

Holandsko dodá Ukrajine päť samohybných húfnic, Nemecko sedem.

Haag 19. mája (TASR) - Nemecko spoločne s Holandskom v súčasnosti nevedia Ukrajine dodať viac ako 12 húfnic, ktoré už Kyjevu prisľúbili. Vo štvrtok to na spoločnej tlačovej konferencii v Haagu oznámili nemecký kancelár Olaf Scholz a holandský premiér Mark Rutte. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

Scholz uviedol, že húfnice "skrátka nie sú k dispozícii" a ich počet pre Ukrajinu nebol určený náhodne. "Zvážili sme... koľko ich musí byť, aby vytvorili funkčnú jednotku," povedal nemecký kancelár.

Rutte vysvetlil, že húfnice nie sú zbrane určené na okamžité použitie, "ale skôr na ďalšiu fázu boja". Podľa jeho slov je rozhodujúce, aby boli ukrajinskí vojaci správne vycvičení na manipuláciu s týmito zložitými zbraňami.

Holandsko dodá Ukrajine päť samohybných húfnic, Nemecko sedem. Ukrajinskí vojaci minulý týždeň dorazili do Nemecka, kde sa učia obsluhovať nemecké samohybné húfnice "Panzerhaubitze 2000".