Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Scholz: Berlín bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie 14. mája 2023 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Kým 444-dňová nemilosrdná ruská agresia mala podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza zásadné geopolitické dôsledky, primárne postihla ukrajinský ľud.

Berlín 14. mája (TASR) - Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude nevyhnutné, uviedol v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Berlíne. TASR informuje na základe správ agentúr AFP, AP a DPA.

"Povedal som to už mnohokrát, a zopakujem to tu aj dnes: budeme vás podporovať tak dlho, ako to bude nevyhnutné," vyhlásil Scholz na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským.

Kým 444-dňová nemilosrdná ruská agresia mala podľa Scholza zásadné geopolitické dôsledky, primárne postihla ukrajinský ľud.

Ukrajinský prezident na stretnutí s nemeckým kancelárom zároveň uistil, že pripravovaná ukrajinská protiofenzíva je zameraná výlučne na oslobodenie Ruskom okupovaných území Ukrajiny, nie na útoky na ruské teritórium.

"Nezaútočíme na ruské teritórium. Oslobodíme naše obsadené územia... Nemáme na to čas, sily ani zbrane nazvyš," uviedol Zelenskyj.

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia 14. mája 2023 v Berlíne.
Foto: TASR/AP


Ukrajinský líder zároveň požiadal Nemecko, aby spolu s ostatnými partnermi podporilo jeho krajinu prostredníctvom dodávok moderných stíhačiek.

Kyjev počas jeho návštev v európskych hlavných mestách pracuje na "vytvorení koalície bojových lietadiel", povedal Zelenskyj.

"Pre Ukrajinu je to veľmi dôležité, aby sme naše úsilie koordinovali," zdôraznil s tým, že Rusko má v súčasnosti vo vzdušnom priestore prevahu a to je potrebné zmeniť.

Samotný Scholz sa k tomu podľa DPA vyjadril zdržanlivo. Ako uviedol, Nemecko dodalo Ukrajine množstvo zbraní vrátane veľmi modernej protivzdušnej obrany. "To je to, na čo sa dnes ako Nemci sústredíme," povedal.

Nemecký kancelár zároveň potvrdil, že v popoludňajších hodinách spoločne so Zelenským odletí do nemeckého mesta Aachen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde ukrajinský prezident prevezme prestížnu Medzinárodnú cenu Karola Veľkého. Tá bola udelená ukrajinskému ľudu za prínos k jednote Európy. S príhovormi na slávnostnom udeľovaní vystúpia okrem Scholza aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a poľský premiér Mateusz Morawiecki.