Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Scholz diskutoval so Sísím o situácii v Pásme Gazy

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Obaja sa zhodli, že dodávky humanitárnej pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy sa musia výrazne zlepšiť, povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit.

Berlín 29. januára (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok telefonoval s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Hovorili o situácii v Pásme Gazy, kde od vlaňajšieho októbra zúria boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Obaja sa zhodli, že dodávky humanitárnej pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy sa musia výrazne zlepšiť, povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Okrem toho je podľa nich potrebné lepšie chrániť civilistov, dodal.

Spolkový kancelár zdôraznil, že nemecká vláda považuje riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu na úrovni dvoch štátov za spôsob dosiahnutia mieru a bezpečnosti pre obe strany, informoval hovorca.

Scholz poďakoval Sísímu za úsilie Egypta o sprostredkovanie ukončenia konfliktu. Obaja lídri sa zhodli na tom, že je potrebné zabrániť jeho rozšíreniu do ďalších oblastí regiónu.