Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Scholz: Do Kyjeva pôjdem až vtedy, keď budeme riešiť konkrétne veci

Nemecký kancelár Olaf Scholz vedie týždenné zasadnutie kabinetu nemeckej vlády na kancelárke v nemeckom Berlíne v stredu 11. mája 2022. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár uviedol, že sa nemieni pridať k ľuďom, ktorí sa na Ukrajinu chodia iba odfotiť.

Berlín 16. mája (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz navštívi Kyjev iba v prípade, že bude potrebné rokovať o konkrétnych veciach. TASR prevzala tieto informácie od agentúry DPA, ktorá citovala z kancelárovho rozhovoru pre nemeckú televíziu RTL.

Scholz v pondelok uviedol, že sa nemieni pridať k ľuďom, ktorí sa na Ukrajinu chodia iba odfotiť.

Šéfka nemeckého rezortu diplomacie Annalena Baerbocková navštívila minulý týždeň Kyjev ako prvá členka nemeckej vlády od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Krátko predtým tam bola aj predsedníčka Spolkového snemu Bärbel Basová.

V apríli odmietol Kyjev prijať nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera pre jeho údajnú ústretovú politiku voči Rusku ešte v čase, keď bol ministrom zahraničných vecí. Následne preto odmietal ísť do Kyjeva aj kancelár Scholz. Začiatkom mája si však obe strany predchádzajúce nezhody údajne vysvetlili a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval oboch nemeckých predstaviteľov na návštevu.