Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Scholz: EÚ sa musí pripraviť na obnovu Ukrajiny založením fondu

Nemecký kancelár Olaf Scholz vystupuje v nemeckom parlamente v Berlíne vo štvrtok 19. mája 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Scholza obnova zničenej infraštruktúry a revitalizácia ukrajinskej ekonomiky budú stáť miliardy eur.

Berlín 19. mája (TASR) - Európska únia sa musí pripraviť na obnovu Ukrajiny po vojne, a to tak, že založí fond solidárnosti, ktorý pomôže pokryť výdavky spojené s jej povojnovou rekonštrukciou. Vyhlásil to vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Obnova zničenej infraštruktúry a revitalizácia ukrajinskej ekonomiky budú stáť miliardy eur... My ako EÚ musíme pripraviť pôdu pre fond solidarity, ktorý bude financovaný príspevkami od EÚ a jej partnerov," uviedol Scholz v nemeckom parlamente pred stretnutím s lídrami EÚ.

Nemecký kancelár zároveň uznal, že francúzsky prezident Emmanuel Macron mal pravdu, keď povedal, že proces vstupu do Európskej únie nie je otázkou niekoľkých mesiacov či rokov, čo znamená, že v súčasnosti je potrebné zamerať sa na dôležitejšie problémy a okamžitú pomoc.

"Na ceste do EÚ neexistujú skratky... Nie je to otázka niekoľkých mesiacov či rokov," cituje Scholza agentúra AFP. Kancelár zdôraznil, že ak by bola Ukrajine pri prístupovom procese udelená výnimka, bolo by to nespravodlivé voči krajinám západného Balkánu, ktoré sa taktiež chcú stať súčasťou Európskej únie.

Spolkový kancelár zároveň uviedol, že plánuje navštíviť krajiny západného Balkánu pred tým, ako sa budúci mesiac uskutoční zasadnutie Európskej rady. Touto cestou chce vyslať správu, že spomínané regióny patria do Európskej únie.

"Dodržiavanie našich záväzkov, ktoré voči nim máme, nie je iba otázkou dôveryhodnosti. Dnes viac ako kedykoľvek predtým je ich integrácia našim strategickým záujmom," vyhlásil nemecký kancelár.

Súčasne upozornil na to, že v šiestich balkánskych krajinách, ktoré sa uchádzajú o členstvo v EÚ – Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Kosovo, Severné Macedónsko a Srbsko –, prebiehajú už roky reformné procesy v rámci príprav na vstup do Únie.