Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Scholz: Európska únia je v podpore Ukrajiny jednotná

Na snímke Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Spolkový kancelár tak podľa Reuters zjavne narážal na Maďarsko, ktoré v pondelok upustilo od svojich námietok voči finančnej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 18 miliárd eur.

Berlín 14. decembra (TASR) - Európska únia je jednotná v podpore Ukrajiny, povedal v stredu spolkový kancelár Olaf Scholz v nemeckom parlamente. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Každý, kto si myslí, že blokovaním zahraničnej a bezpečnostnej politiky môže podkopať hodnoty EÚ, ku ktorým sa zaviazal každý členský štát, zlyhá," uviedol Scholz.

Spolkový kancelár tak podľa Reuters zjavne narážal na Maďarsko, ktoré v pondelok upustilo od svojich námietok voči finančnej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 18 miliárd eur. Námietky Budapešti súviseli s rozhodnutím Európskej komisie o zmrazení eurofondov pre Maďarsko vo výške 7,5 miliardy eur pre nedostatočné reformy v oblasti právneho štátu.

Scholz dodal, že podpora pre Ukrajinu vrátane sankcií voči Rusku bude zachovaná a intenzívna dovtedy, kým bude ruský prezident Vladimir Putin pokračovať v agresii voči Ukrajine. "Nikto netrpí ruskou vojnou tak ako Ukrajinci a my stojíme pevne po ich boku," dodal.