Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Scholz je skeptický voči idei EÚ armády, von der Leyenová ju podporuje

Olaf Scholz. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Som hlboko presvedčený, že táto otázka sa týka posilnenia transatlantickej spolupráce a Severoatlantickej alianacie, vyhlásil Scholz.

Berlín 6. júna (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz má výhrady voči potenciálnej armáde Európskej únie, zatiaľ čo predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová túto myšlienku počas utorkového fóra v Berlíne podporila. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

"Som hlboko presvedčený, že táto otázka sa týka posilnenia transatlantickej spolupráce a Severoatlantickej alianacie," vyhlásil Scholz. Podľa neho je nevyhnutné najskôr posilniť európsku spoluprácu v oblasti výroby zbraní s cieľom zvýšiť efektívnosť.

Myšlienku "armády Európanov" na podujatí WDR Europaforum však podporila Von der Leyenová.

"Pomerne veľa členských štátov je v NATO ako samozrejmosť. Je dobré, že máme NATO," povedala von der Leyenová, bývalá nemecká ministerka obrany.

"NATO však nie je všade. A určite existujú scenáre, v ktorých je Európska únia žiadaná. A tam musíme byť tiež v pozícii, aby sme mohli aktívne konať," dodala šéfka EK.

Veľkou a ťažkou otázkou podľa nej je, kto bude rozhodovať o nasadení európskej armády. "O tom sa musí ešte veľa diskutovať," skonštatovala.

Povedala, že si veľmi váži zodpovednosť, ktorú na seba berú muži a ženy vysielaní do krízových oblastí. "Túto zodpovednosť treba niesť na európskej úrovni, ale aj na národnej úrovni, pretože môže ísť o otázku života a smrti. Takéto myšlienky sa musia zdokonaliť a prehĺbiť, ale smer je správny," zdôraznila.