Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Scholz: Kráľovná stelesňovala to najlepšie z európskeho dedičstva

Nemecký kancelár Olaf Scholz počas prejavu k štvrtkovej smrti britskej kráľovnej Alžbety II., v Berlíne v piatok 9. septembra 2022. Foto: TASR/DPA

Podľa spolkového kancelára bol zmysel zosnulej britskej panovníčky pre povinnosť "legendárny".

Berlín/Londýn 9. septembra (TASR) - Nemecko sa pripája k Británii pri trúchlení za zosnulou panovníčkou Alžbetou II., ktorá pomohla k zmiereniu Nemecka s Britániou po skočení druhej svetovej vojny. Vyhlásil to v piatok nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Kráľovná stelesňovala to najlepšie z nášho spoločného európskeho dedičstva, demokracie a právneho poriadku," uviedol Scholz vo vyhlásení odvysielanom v televízii.

Podľa spolkového kancelára bol zmysel zosnulej britskej panovníčky pre povinnosť "legendárny".



"Vyjadril som našu úprimnú sústrasť britskej premiérke Liz Trussovej. Nemecko tiež trúchli za britskou kráľovnou Alžbetou. Jej následníkovi Karolovi III. prajeme silu, zručnosť a šťastie, ktoré je pre jeho nový post nevyhnutné,"
uviedol Scholz.

Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok popoludní vo svojom škótskom sídle Balmoral. Bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne bola 70 rokov.