Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Scholz kritizoval plán britskej vlády porušujúci pobrexitovú dohodu

Nemecký kancelár Olaf Scholz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Londýn chce po novom zrušiť colné kontroly na dovoz niektorých tovarov do Severného Írska zo zvyšku Británie.

Berlín 14. júna (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz skritizoval v pondelok britskú vládu za jej plánovanú jednostrannú zmenu v pobrexitovej obchodnej dohode s EÚ, týkajúcu sa postavenia Severného Írska. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Britská vláda v pondelok predložila návrh zmeny pobrexitovej obchodnej dohody parlamentu. Podľa agentúry AFP tak hrozí obchodná vojna medzi Britániou a EÚ. Únia už avizovala, že proti tomuto britskému návrhu zákona podnikne právne kroky.

Londýn chce totiž po novom zrušiť colné kontroly na dovoz niektorých tovarov do Severného Írska zo zvyšku Británie. To je však v rozpore s ustanoveniami platnej pobrexitovej obchodnej dohody medzi Britániou a EÚ, ktorú britský premiér Boris Johnson pred menej ako dvoma rokmi podpísal s EÚ.

"Toto je veľmi poľutovaniahodné rozhodnutie, ktoré britská vláda robí," povedal Scholz v pondelok po stretnutí so slovenským premiérom Eduardom Hegerom v Berlíne. "Toto je odklon od všetkých dohôd, ktoré sme uzavreli my ako Európska únia a Británia. A nie je na to ani žiadny dôvod," dodal.

Severnému Írsku vďaka protokolu po brexite zostala otvorená hranica s Írskom, ktoré je naďalej členom Únie, a chráni sa tým jednotný trh EÚ. Zároveň však Severné Írsko čiastočne stratilo doterajšie pevné putá so zvyškom Británie, pretože niektoré tovary putujúce medzi oboma časťami ostrovnej krajiny teraz podliehajú prísnym kontrolám.

Severoírsky protokol, ktorý je súčasťou brexitovej dohody dosiahnutej v roku 2019, má zabrániť kontrolám tovarov smerujúcich do Írskej republiky, členského štátu EÚ, aby sa zabránilo oživeniu konfliktu medzi odporcami a podporovateľmi zjednotenia týchto dvoch častí ostrova Írsko.

O návrhu zmeny severoírskeho protokolu má debatovať a neskôr hlasovať britský parlament, nie je však jasné, či vláda v pondelok zverejnený návrh skutočne dokáže presadiť.