Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Scholz: Mesačný lístok na vlak za 9 eur bol jeden z najlepších nápadov

Olaf Scholz, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lacný lístok podľa kancelára dokázal, čo sa dá zvládnuť, ale ukázal aj na existujúce ťažkosti v železničnej doprave.

Berlín 21. decembra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz (SPD) v nedeľu pochválil výsledky jednorazového experimentu "lístok za 9 eur", ktorým sa jeho vláda rozhodla pri rýchlo rastúcich cenách obyvateľom sprístupniť regionálnu a mestskú hromadnú dopravu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Trojmesačný obchod bol "jeden z najlepších nápadov, aké sme mali," povedal Scholz počas dňa otvorených dverí spolkovej vlády v Berlíne. Lacný lístok podľa kancelára dokázal, čo sa dá zvládnuť, ale ukázal aj na existujúce ťažkosti v železničnej doprave.

Scholz poznamenal, že pre rôzne tarify v rámci celej krajiny je doterajší nákup lístkov príliš komplikovaný. V tomto smere by podľa neho väčší zmysel dávalo zjednodušenie taríf.

Mesačný lístok za 9 eur začal platiť 1. júna a umožňuje neobmedzené cestovanie prostriedkami regionálnej a miestnej verejnej dopravy, ako sú RB, U-Bahn, S-Bahn, autobusy a električky. Jeho platnosť sa končí 31. augusta, ale kancelár Scholz sa k možnému pokračovaniu tohoto projektu nevyjadril.