Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Scholz: NATO sa do konfliktu na Ukrajine vojensky nezapojí

Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Ukrajine a jej obyvateľom budeme pri obrane krajiny pred ruskou agresiou naďalej pomáhať, uviedol nemecký prezident.

Berlín 17. marca (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz ocenil prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vo štvrtok adresoval poslancom Spolkového snemu, a prisľúbil, že Berlín poskytne Kyjevu ďalšiu podporu v boji proti ruskej agresii. Scholz však zároveň zdôraznil, že Severoatlantická aliancia sa do vojny na Ukrajine vojensky nezapojí. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Stojíme na strane Ukrajiny," ubezpečil Scholz po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Berlíne a Zelenskému sa poďakoval za "pôsobivé slová".


"Musíme urobiť všetko preto, aby čo najskôr, ako to len bude možné, utíchli zbrane. Ukrajine a jej obyvateľom budeme pri obrane krajiny pred ruskou agresiou naďalej pomáhať - finančnými prostriedkami, humanitárnou pomocou, ale rovnako aj dodávkami vojenského materiálu, ako sme to už urobili. Nemecko tak už robí, a bude tak robiť aj naďalej," prisľúbil Scholz. "Avšak jedno sme formulovali jasne a zreteľne - NATO vojensky do tejto vojny nezasiahne," zdôraznil.

DPA pripomína, že Ukrajina predložila Nemecku dlhý zoznam ťažkých zbraní, ktoré žiada na obranu pred Ruskom. Ide o bojové tanky, bojové lietadlá a vojnové lode. Vláda v Berlíne dosiaľ Ukrajine zaslala okrem iného pancierové päste a protilietadlové zbrane.

Zelenskyj, ktorý sa vo štvrtok virtuálne prihovoril poslancom dolnej komory nemeckého parlamentu, apeloval na Berlín, aby naďalej podporoval Ukrajinu. Kancelára Scholza vyzval, aby pomohol zrútiť nový múr, ktorý stavia v Európe putinovské Rusko. Odkazoval tým na niekdajší Berlínsky múr, ktorý bol v časoch studenej vojny symbolom rozdeleného Nemecka aj Európy.