Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Scholz navrhuje zjednodušený proces rozširovania Európskej únie

Nemecký kancelár Olaf Scholz, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Štatút kandidátskej krajiny musí v súčasnosti jednomyseľne schváliť všetkých 27 členských krajín, ale v EÚ sa už dlho diskutuje o uvoľnení tohto pravidla, pripomína DPA.

Berlín 19. júna (TASR) - Európska únia by mala novým členským štátom uľahčiť vstup, domnieva sa nemecký kancelár Olaf Scholz. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra DPA.

Scholz v nedávnom rozhovore, ktorý poskytol tomuto médiu, predstavil svoje plány, ako presvedčiť tento politicko-ekonomický orgán, aby "zmodernizoval" svoje príslušné procesy. Podľa neho je načase, aby sa na rozšírenie klubu pripravili nielen kandidátske krajiny, ale aj samotná Európska únia.

"Aby sa tak stalo, musí zmodernizovať svoje štruktúry a rozhodovacie procesy. V budúcnosti nebude možné o všetkom, o čom sa dnes rozhoduje jednomyseľne, rozhodovať rovnakým spôsobom," tvrdí Scholz. Vyjadril tiež nádej, že svoje návrhy predloží na summite EÚ, ktorý sa uskutoční koncom budúceho týždňa.

Lídri 27 členských krajín budú na zasadnutí posudzovať žiadosti Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny o členstvo v EÚ. Stane sa tak len týždeň po tom, ako Európska komisia odporučila, aby sa Moldavsko a Ukrajina stali oficiálnymi kandidátmi na členstvo, pričom toto stanovisko podporil aj Scholz.

Štatút kandidátskej krajiny musí v súčasnosti jednomyseľne schváliť všetkých 27 členských krajín, ale v EÚ sa už dlho diskutuje o uvoľnení tohto pravidla, pripomína DPA. Akékoľvek reformy tohto procesu sa však môžu uskutočniť opäť len vtedy, ak sa pre takéto zmeny získa jednomyseľná podpora.