Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Scholz: Nemecko nikdy neuzná výsledky fingovaných referend

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz, archívne foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa Kyjeva by pritom najlepšou reakciou na referendá bolo zavedenie ďalších sankcií a dodávanie väčšieho počtu zbraní, aby ukrajinská armáda mohla pokračovať v protiútokoch.

Berlín 28. septembra (TASR) - Nemecko neuzná výsledky referend o pripojení k Rusku, ktoré zorganizovala Moskva v okupovaných ukrajinských oblastiach. Vyhlásil to v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Nemecko nikdy neuzná výsledky fingovaných referend" v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, povedal Scholz Zelenskému podľa kancelárovho hovorcu Steffena Hebestreita.

Proruské úrady v okupovaných ukrajinských oblastiach v utorok po sčítaní hlasov uviedli, že podľa predbežných výsledkov ich obyvatelia hlasovali za pripojenie k Rusku. Západné krajiny však už vopred avizovali, že Ruskom zmanipulované referendá na Ukrajine neuznajú.

Scholz a Zelenskyj okrem toho hovorili o "možnostiach ďalšej pomoci" zo strany Nemecka vrátane obnovy Ukrajiny, uviedol Hebestreit. Spolkový kancelár pritom zdôraznil, že Nemecko "nepoľaví pri poskytovaní konkrétnej politickej, finančnej a humanitárnej pomoci Ukrajine, ani pri obrane jej suverenity a územnej celistvosti a dodávkach zbraní".

Na Scholza je nepretržite vyvíjaný tlak doma i v zahraničí, aby zvýšil dodávky zbraní na Ukrajinu, píše AFP. Nemecko jej zatiaľ poskytlo len napríklad rakety alebo protilietadlové tanky, pričom odmieta žiadosti o dodanie bojových tankov západnej výroby a bojových vozidiel pechoty.

Podľa Kyjeva by pritom najlepšou reakciou na referendá bolo zavedenie ďalších sankcií a dodávanie väčšieho počtu zbraní, aby ukrajinská armáda mohla pokračovať v protiútokoch.