Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Scholz: Nemecko pomôže ČR nahradiť ťažkú techniku odoslanú na Ukrajinu

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a český premiér Petr Fiala počas tlačovej konferencie v Berlíne 5. mája 2022. Foto: TASR/AP

Fiala so Scholzom sa na štvrtkovom stretnutí v nemeckej metropole zhodli na nutnosti obrannej spolupráce medzi ČR a Nemeckom.

Berlín/Praha 5. mája (TASR) - Nemecko pomôže Českej republike nahradiť vojenskú techniku, ktorú poskytne Ukrajine. Na spoločnej tlačovej konferencii s českým premiérom Petrom Fialom to vo štvrtok v Berlíne uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz.

Hoci Scholz nespresnil, o akú techniku pôjde, podľa Fialu je podoba budúcej dohody veľmi konkrétna a týka sa ťažkých zbraní, píše na svojej webstránke český Deník N.

Fiala so Scholzom sa na štvrtkovom stretnutí v nemeckej metropole zhodli na nutnosti obrannej spolupráce medzi ČR a Nemeckom.
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a český premiér Petr Fiala počas prehliadky čestnej stráže v Berlíne 5. mája 2022.
Foto: TASR/AP

"Musíme Ukrajinu podporovať zo všetkých síl. Dohoda obsahuje i dodávky zbraní. Zhodli sme sa na tom, že v Európskej únii musíme Ukrajine poskytnúť pomoc rýchlo a angažovane," uviedol Scholz po rokovaní s Fialom. "Česko môže poskytnúť Ukrajine zbrane, ktoré sú sovietskej výroby, ale teraz budú pomáhať na Ukrajine," dodal.

Česká republika dodala na Ukrajinu zbrane – vrátane tankov – za stovky miliónov českých korún, pripomína server Novinky.cz.