Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Scholz: Nemecko prehĺbi vojenskú spoluprácu so Švédskom a Fínskom

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz odpovedá na otázky novinárov počas tlačovej konferencie v Berlíne v stredu 11. mája 2022. Foto: TASR/AP

Obe krajiny sa môžu vždy spoľahnúť na našu podporu, najmä v tejto osobitnej situácii, pokračoval nemecký kancelár.

Berlín 17. mája (TASR) - Nemecko zintenzívni vojenskú spoluprácu so Švédskom a Fínskom, ktoré sa v súčasnosti usilujú o členstvo v Severoatlantickej aliancii. V utorok to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Zintenzívnime našu vojenskú spoluprácu, najmä v oblasti Baltského mora a prostredníctvom spoločných cvičení," uviedol Scholz v súvislosti s obavami o bezpečnosť Fínska a Švédska počas prechodného obdobia pred vstupom do Aliancie.

"Obe krajiny sa môžu vždy spoľahnúť na našu podporu, najmä v tejto osobitnej situácii," pokračoval Scholz.

Nemecký kancelár verí, že Turecko napokon podporí žiadosť Fínska a Švédska na vstup do NATO. Nemecko podľa jeho slov trvá na rýchlom prijatí týchto severských krajín do Aliancie.

Fínsky parlament v utorok veľkou väčšinou hlasov schválil podanie žiadosti Fínska o členstvo v NATO. Šéfka švédskeho rezortu diplomacie Ann Lindeová v ten istý deň podpísala žiadosť Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii.