Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Scholz: Obnova Ukrajiny je generačnou úlohou, ktorá sa začína teraz

Nemecký kancelár Olaf Scholz hovorí počas konferencie o povojnovej obnove Ukrajiny 25. októbra 2022 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Svetová banka odhaduje rozsah škôd na Ukrajine na 350 miliárd eur.

Berlín 25. októbra (TASR) – Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok vyhlásil, že obnova Ukrajiny brániacej sa proti ruskej vojenskej ofenzíve je "generačnou úlohou", ktorej plnenie sa musí začať okamžite. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Scholz na úvod medzinárodnej konferencie o povojnovej obnove Ukrajiny v Berlíne poznamenal, že ide o vytvorenie nového Marshallovho plánu pre 21. storočie. Obnova Ukrajiny predstavuje podľa jeho slov "výzvu pre generácie", avšak zároveň príležitosť na modernizáciu jej infraštruktúry.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová povedala, že rozmery deštrukcie na Ukrajine spôsobené útokmi ruských inváznych síl sú "obrovské". Spomenula okrem iného ničenie kritickej infraštruktúry ako napríklad elektrární, čo má dosah na civilistov. "Toto sú jasné teroristické činy Ruska s cieľom paralyzovať Ukrajinu," vyhlásila podľa denníka The Guardian.

Svetová banka odhaduje rozsah škôd na 350 miliárd eur. "To je dozaista viac, než dokáže zaplatiť nejaká krajina alebo Únia," uviedla šéfka EK s tým, že je potrebná pomoc aj ďalších štátov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa k jednodňovej konferencii pripojil cez videospojenie, apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo Ukrajine pokryť očakávaný rozpočtový deficit na budúci rok vo výške 38 miliárd dolárov. Takáto pomoc je podľa neho nevyhnutná, aby sa Ukrajina dokázala znova postaviť na nohy.