Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Scholz odmietol tvrdenia Ruska o plánoch Kyjeva použiť špinavú bombu

Nemecký kancelár Olaf Scholz hovorí počas konferencie o povojnovej obnove Ukrajiny 25. októbra 2022 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Spojené štáty a ich spojenci majú podozrenie, že v skutočnosti by mohlo špinavú bombu použiť Rusko pri tzv. útoku pod falošnou vlajkou, za ktorý pripíše zodpovednosť Ukrajine.

Berlín 31. októbra (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v pondelok odmietol tvrdenia Ruska, že Kyjev sa pripravuje na použitie tzv. "špinavej bomby". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rusko začalo nedávno vyhlasovať, že sa Ukrajina zrejme chystá na svojom vlastnom území použiť tzv. špinavú bombu, teda konvenčnú nálož s prímesou rádioaktívneho materiálu. Západné krajiny odmietli ruské tvrdenia ako úplne nepodložené a zavádzajúce.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) začala na Ukrajine nezávislé overovanie ruských tvrdení o tom, že Kyjev pripravuje použitie takejto bomby, pripomína AFP. Tieto inšpekcie sa konajú na základe písomnej žiadosti ukrajinskej vlády a verejne ich požadoval aj šéf Kremľa Vladimir Putin.

Scholz v pondelok absolvoval telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Prezidenti sa podľa agentúry AFP zhodli, že vyšetrovanie MAAE odstráni všetky pochybnosti.

Spojené štáty a ich spojenci majú podozrenie, že v skutočnosti by mohlo špinavú bombu použiť Rusko pri tzv. útoku pod falošnou vlajkou, za ktorý pripíše zodpovednosť Ukrajine. Takto by Moskva mohla "ospravedlniť" použitie tradičných jadrových zbraní, keďže sa cíti byť ohrozená postupujúcou ukrajinskou protiofenzívou na východe a juhu Ukrajiny.