Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Scholz oznámil novú dodávku zbraní pre Ukrajinu cez spojencov

Nemecký kancelár Olaf Scholz sa prihovára poslancom Spolkového snemu (Bundestag) počas rokovania nemeckého parlamentu v Berlíne 6. júla 2022. Foto: TASR/AP

Spolkový kancelár sa v parlamente v stredu odmietol vyjadriť k požiadavkám opozície, aby Nemecko dodávalo dopravné a bojové vozidlá priamo Ukrajine.

Berlín 6. júla (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil v stredu dodávku zbraní pre východoeurópskych spojencov, ktorí zasa pošlú zbrane Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Nemecká vláda v "súčasnosti konkretizuje dohody" s niekoľkými krajinami, ktoré sú priamo spojené s dodávkami, uviedol Scholz v nemeckom parlamente.

Podľa tohto plánu dostanú od Nemecka zbrane východoeurópske krajiny, ktoré Ukrajine poslali svoje zbrane pochádzajúce ešte zo sovietskych čias. Plán je založený na predpoklade, že ukrajinským vojakom sa lepšie pracuje s vybavením pochádzajúcim zo sovietskych čias, na ktoré sú zvyknutí, než s modernými západnými zbraňami.

Nemecko o tomto podľa DPA rokuje s Českom, Gréckom, Poľskom a Slovinskom. "Investovali sme veľa energie, aby sa nám toto podarilo dosiahnuť," uviedol Scholz a dodal, že spomínaný plán bude uskutočnený v nasledujúcich týždňoch.

Spolkový kancelár sa v parlamente v stredu odmietol vyjadriť k požiadavkám opozície, aby Nemecko dodávalo dopravné a bojové vozidlá priamo Ukrajine. Uviedol, že Nemecko dodá Ukrajine len také zbrane, aké jej posielajú aj iní spojenci.