Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Scholz podpísal s indickým premiérom dohody o spolupráci

Nemecký kancelár Olaf Scholz (v pozadí vpravo) a indický premiér Naréndra Módí (vľavo) počas prehliadky čestnej stráže 2. mája 2022 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Podpísané dohody sa týkajú podpory pre obnoviteľné zdroje energie, znižovania emisií skleníkových plynov, ochrany biodiverzity a efektívnejšieho využívania poľnohospodárskej pôdy.

Berlín 2. mája (TASR) - Nemecko a India podpísali v pondelok sériu bilaterálnych zmlúv zameraných najmä na udržateľný rozvoj. Spolková republika sa zaviazala poskytnúť Indii pomoc v hodnote 10 miliárd eur pre jej prechod na obnoviteľné zdroje energie. TASR informáciu prevzala od agentúry DPA.

Zmluvu podpísali lídri oboch krajín počas návštevy indického premiéra Nárendru Módího v Berlíne. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa Módího pokúša presvedčiť, aby zaujal rozhodnejší postoj proti ruskej invázii na Ukrajinu, komentuje DPA.

Indický premiér zopakoval svoju výzvu adresovanú Kyjevu aj Moskve, aby ukončili boje. "Sme presvedčení, že tento vojnový konflikt nebude mať víťazov," zdôraznil. Na rozdiel od Scholza však Módí priamo nekritizoval Kremeľ, ktorý predtým ocenil "neutralitu" indickej vlády v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Nemecká vláda po tlačovej konferencii oboch lídrov nedovolila novinárom položiť lídrom otázky, všíma si DPA. Ide o pomerne neobvyklý krok, vláda v Berlíne totiž obyčajne dovolí reportérom položiť najmenej štyri otázky. Toto rozhodnutie spravili nemeckí činitelia v dôsledku naliehania indickej delegácie, povedal DPA pod podmienkou anonymity zdroj oboznámený so situáciou.

Podpísané dohody sa týkajú podpory pre obnoviteľné zdroje energie, znižovania emisií skleníkových plynov, ochrany biodiverzity a efektívnejšieho využívania poľnohospodárskej pôdy. Načrtávajú však aj spoluprácu v oblastiach migrácie, jadrového výskumu a vytvorenia zabezpečeného komunikačného kanála medzi oboma vládami.