Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Scholz potvrdil, že novým ministrom obrany bude Boris Pistorius

Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Lambrechtová oznámila svoju rezignáciu v pondelok po tom, čo niekoľko mesiacov čelila kritike za pomalý postup v zaobstarávaní vybavenia pre Bundeswehr, ako aj za chýbajúce odborné znalosti.

Berlín 17. januára (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok potvrdil, že novým nemeckým ministrom obrany sa stane doterajší dolnosaský minister vnútra Boris Pistorius (SPD). Je to podľa neho správna osoba na tento post v kritických časoch. TASR správu prevzala za agentúry AFP.

"Pistorius je mimoriadne skúseným politikom, ktorý má administratívne skúsenosti, roky sa venuje bezpečnostnej politike a svojou kompetenciou, asertivitou a veľkým srdcom je presne tým správnym človekom, ktorý má viesť Bundeswehr (nemeckú armádu) v tomto období zmien," povedal Scholz.

Spolkový kancelár tak potvrdil správy viacerých nemeckých médií, ktoré s odvolaním sa na neoficiálne zdroje napísali, že nástupcom doterajšej šéfky nemeckej obrany Christine Lambrechtovej bude práve Pistorius.

Lambrechtová oznámila svoju rezignáciu v pondelok po tom, čo niekoľko mesiacov čelila kritike za pomalý postup v zaobstarávaní vybavenia pre Bundeswehr, ako aj za chýbajúce odborné znalosti. Výhrady mali kritici aj voči jej verejným prejavom.

Pistorius bol v roku 2017 členom tieňového kabinetu vtedajšieho kandidáta na kancelára Martina Schulza a mal na starosti vnútornú bezpečnosť. Podľa magazínu Der Spiegel je Pistorius povahovo iný než kancelár Scholz: je priamočiarejší a má ťah na bránku. Práve pre tieto vlastnosti je v Dolnom Sasku jedným z najpopulárnejších politikov.