Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Scholz pre vojnové zločiny v Buči avizoval zavedenie nových sankcií

Nemecký kancelár Olaf Scholz hovorí počas stretnutia s novinármi 3. apríla 2022 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Tieto zločiny páchané ruskými ozbrojenými silami musíme neúprosne vyšetriť, zdôraznil Scholz.

Berlín 3. apríla (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz avizoval v nedeľu prijatie nových sankcií voči Rusku. Ide o reakciu na "vojnové zločiny" páchané ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča. TASR prevzala správu z agentúr AFP a DPA.

"Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Tieto zločiny páchané ruskými ozbrojenými silami musíme neúprosne vyšetriť," zdôraznil Scholz. "V nasledujúcich dňoch rozhodneme v kruhu našich spojencov o ďalších opatreniach," povedal s tým, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho podporovatelia pocítia dôsledky.

"Ukrajine budeme naďalej dodávať zbrane, aby sa mohla brániť pred ruskou inváziou," uviedol nemecký kancelár.

Scholz vyzval na potrestanie páchateľov a umožnenie prístupu do danej oblasti medzinárodným organizáciám s cieľom "zdokumentovať tieto ohavnosti".

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu ARD v súvislosti s obvineniami, že Rusko spáchalo v Buči neďaleko Kyjeva vojnové zločiny, uviedla, že Európska únia musí diskutovať o zákaze dovozu ruského plynu.

"Musí prísť reakcia. Takéto zločiny nesmú zostať bez odozvy," apelovala Lambrechtová.

Berlín výzvy na zavedenie embarga na dovoz energií z Ruska dosiaľ odmietal s tým, že ekonomika Nemecka aj ďalších európskych krajín je od importu nerastných surovín z Ruska príliš závislá. Rusko zabezpečuje 40 percent zo spotreby plynu v Európe, približuje agentúra Reuters.
Na snímke mŕtve telo muža leží na zemi počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča.
Foto: TASR/AP

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli masový hrob, kde bolo pochovaných najmenej 280 ľudí, a reportéri AFP videli pozdĺž ulíc ležať ďalšie desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.

Ukrajinskí záchranári v nedeľu oznámili, že v meste Buča našli ďalší masový hrob s telesnými pozostatkami 57 ľudí. Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová zase ohlásila, že ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruskú armádu z páchania genocídy a zo snahy eliminovať celý ukrajinský národ. Kyjev predtým označil zabitie civilistov v Buči za za "úmyselný masaker" a požiadal členské štáty G7, aby okamžite prijali nové sankcie voči Rusku.

Ruský rezort obrany poprel, že by jeho jednotky zabíjali civilistov a tieto správy označil za "ďalšie predstavenie pripravené kyjevským režimom pre západné médiá."