Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Scholz pricestoval do Senegalu

Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Navštívi aj Niger a Juhoafrickú republiku.

Dakar 22. mája (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v nedeľu pricestoval do Senegalu- Ide o jeho prvú návštevu Afriky od nástupu do funkcie v decembri 2021. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Scholz v najbližších troch dňoch navštívi okrem Senegalu aj Niger a Juhoafrickú republiku (JAR). S predstaviteľmi týchto krajín bude nemecký kancelár diskutovať o dôsledkoch rusko-ukrajinského konfliktu. Moskva blokuje vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov a z tohto dôvodu je celý africký kontinent - najmä východná Afrika - ohrozený nedostatkom potravín, píše DPA.

Bývalý nemecký veľvyslanec v Rusku Rüdiger von Fritsch v nedeľu uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin sa snaží cielene vyvolať potravinové krízy na Blízkom východe a v Afrike. Putinovým zámerom je podľa tohto diplomata destabilizovať Európu masovými pohybmi utečencov. Viaceré africké krajiny však doposiaľ verejne neodsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu, spresňuje DPA.

Scholz bude s predstaviteľmi Senegalu, Nigeru a Juhoafrickej republiky diskutovať tiež o klimatickej zmene, ekonomickej spolupráci, boji s pandémiou ochorenia COVID-19 či o posilnení demokracie v afrických krajinách.

Senegal je v súčasnosti predsedajúcou krajinou Africkej únie (AÚ). Jeho predstavitelia boli pozvaní i na summit skupiny G7, ktorý sa uskutoční na konci júna v Nemecku.

Senegal navyše disponuje obrovskými zásobami zemného plynu a Nemecko sa v súčasnosti snaží znížiť svoju závislosť od Ruska na dovoze tejto komodity, vysvetľuje agentúry Reuters.

Niger považuje nemecká vláda za "kotvu stability" v regióne Sahel, ktorý už niekoľko rokov ohrozujú teroristické skupiny. Juhoafrická republika je kľúčovým partnerom Nemecka. Obe krajiny majú úzke ekonomické, politické a kultúrne vzťahy.

Predseda Nemecko-africkej obchodnej asociácie Stefan Liebing uviedol, že africké štáty môžu Nemecku pomôcť v krátkodobom horizonte s dodávkami zemného plynu - v čase ruskej invázie na Ukrajinu. Afrika môže byť pre Európu taktiež najvýznamnejším dodávateľom zeleného vodíka, dodal.