Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Scholz prijal Orbána, spoločná tlačová konferencia sa však nekonala

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz, archívne foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Úrad nemeckého kancelára pred stretnutím stroho uviedol, že témou rokovaní budú bilaterálne vzťahy, ekonomicko-politické otázky, európske a medzinárodné témy.

Budapešť/Berlín 10. októbra (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz prijal v pondelok v Berlíne predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána. Spoločná tlačová konferencia sa však po schôdzke nekonala, čo je na nemecké pomery veľmi nezvyčajné, uviedlo internetové vydanie denníka Népszava, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Úrad nemeckého kancelára pred stretnutím stroho uviedol, že témou rokovaní budú bilaterálne vzťahy, ekonomicko-politické otázky, európske a medzinárodné témy.

V súvislosti s tým, že politici nepripravili tlačovú konferenciu, Népszava poznamenala, že Orbán nerád odpovedá na novinárske otázky a podľa agentúry DPA zase Nemci v čase krízy jednoducho nechcú poskytnúť priestor predsedovi maďarskej vlády na to, aby osočoval Európsku úniu.

Denník dodáva, že ide o prvú oficiálnu návštevu Orbána v Nemecku po tom, čo Scholz v decembri 2021 obsadil kreslo spolkového kancelára. "Nová ľavicovo-liberálna nemecká vláda sa vzďaľuje od Európy Helmuta Kohla smerom k prisťahovaleckej a genderovej politike Bruselu stojaceho pod nemeckým vplyvom," reagoval vtedy Orbán. "V tomto už nie sme bok po boku. Čas ukáže, ako sa situácia vyvinie," dodal predseda maďarskej vlády.