Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Scholz priletel do Vietnamu; začína štvordňovú návštevu Ázie

Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ide o Scholzovu dosiaľ najdlhšiu služobnú cestu, odkedy vlani v decembri nastúpil do úradu. Zároveň je to jeho tretia cesta po Ázii za uplynulých 11 mesiacov.

Hanoj 13. novembra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz pristál v nedeľu ráno v hlavnom meste Vietnamu Hanoj, kde začína štvordňovú návštevu Ázie. Na programe sú ako prvé politické rokovania so šéfom vietnamskej vlády Pham Minh Chinhom a generálnym tajomníkom Komunistickej strany Vietnamu. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Témou nedeľnej schôdze bude ruská agresívna vojna na Ukrajine a tiež rozvoj hospodárskych vzťahov Nemecka a Vietnamu. Scholz pricestoval do Vietnamu s 12-člennou delegáciou zástupcov hospodárskeho sektora.

V pondelok sa Scholz presunie do Singapuru, kde sa spoločne so šéfom rezortu hospodárstva Robertom Habeckom zúčastní na konferencii zameranej na tému znižovania hospodárskej závislosti od Číny a rozvoj partnerstva s inými ázijskými krajinami.

Následne kancelár odcestuje na summit G20 na indický ostrov Bali, kde bude s americkým prezidentom Joeom Bidenom či čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom viesť rokovania o invázii na Ukrajinu a energetickej a potravinovej kríze. Šéf Kremľa Vladimir Putin svoju účasť na summite odmietol a namiesto seba na Bali vysiela ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

DPA približuje, že Vietnam má úzke vzťahy s Ruskom i s Čínou. Väzby na Peking sú však zaťažené teritoriálnym konfliktom v Juhočínskom mori. Rusko je pre Vietnam zase najdôležitejším dodávateľom zbraní. Vo Vietname je okrem toho viac ako 150 investičných projektov s účasťou ruských spoločností. Rovnako ako Čína aj Vietnam patrí ku krajinám, ktoré ruskú ofenzívu na Ukrajine počas hlasovaní na pôde Valného zhromaždenia OSN neodsúdili.

Ide o Scholzovu dosiaľ najdlhšiu služobnú cestu, odkedy vlani v decembri nastúpil do úradu. Zároveň je to jeho tretia cesta po Ázii za uplynulých 11 mesiacov. Na rozdiel od svojich predchodcov cielene ako prvú ázijskú krajinu nenavštívil autokratickú Čínu, ale demokratické Japonsko. Do Pekingu zavítal až o polroka neskôr. So zástupcami Indie - hospodársky druhej najsilnejšej krajiny Ázie - sa konali vládne konzultácie v máji.