Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Scholz prisľúbil Litve ďalšiu vojenskú pomoc

Nemecký kancelár Olaf Scholz nastúpi v utorok 7. júna 2022 na letisku v nemeckom Berlíne do vládneho lietadla a odletí do Litvy. Foto: TASR/AP

Ako spojenci v NATO sa cítime byť navzájom zaviazaní a v prípade útoku budeme brániť každý centimeter územia NATO, uviedol nemecký kancelár.

Vilnius 7. júna (TASR) - Nemecko prisľúbilo Litve ďalšiu vojenskú pomoc na odstrašenie možného ruského útoku a prípadnú obranu pred ním. V utorok to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz po rozhovore s litovským prezidentom Gitanasom Nausdom. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Podľa Scholza by nemecká podpora mala smerovať k vytvoreniu "robustnej bojovej brigády".

"Ako spojenci v NATO sa cítime byť navzájom zaviazaní a v prípade útoku budeme brániť každý centimeter územia NATO,"
dodal nemecký kancelár.

V súčasnosti je v Litve prítomný prápor Severoatlantickej aliancie pod vedením Nemecka s 1600 vojakmi. V tomto prápore je viac ako 1000 príslušníkov nemeckých ozbrojených síl. Brigáda, ktorú spomenul Scholz v príhovore, pozostáva zvyčajne z 3000 až 5000 vojakov, vysvetľuje DPA.

Litva, Lotyšsko a Estónsko požadujú na istý čas zriadenie brigád Severoatlantickej aliancie na svojom území. Nie je však jasné, koľko vojakov bude rozmiestnených priamo tam a koľko ich bude v pohotovosti mimo územia týchto pobaltských štátov.